Bureau Everink - teksten en publiciteit

teksten & publiciteit

KNOWHOW-CENTRUM

Bureau Everink - teksten en publiciteit

teksten & publiciteit

KNOWHOW-CENTRUM

 

Smartphone: medium met unieke mogelijkheden voor marketingcommunicatie


Webpagina's worden tegenwoordig vaak op een smartphone bekeken.

door ing. Jan Everink

Het internetgebruik via smartphones is enorm gegroeid en zal naar verwachting nog verder toenemen. Een mobielvriendelijke website is tegenwoordig dan ook voor vrijwel iedere organisatie een must. Webpagina's moeten ook op het smalle verticale scherm van een smartphone goed worden weergegeven.

Smartphone-vriendelijke webpagina's

Het bekijken van webpagina's op een mobiele telefoon was tot voor kort nog iets bijzonders maar is inmiddels heel gebruikelijk. Bij webdesign is goede weergave op smartphones tegenwoordig dan ook een belangrijk design-principe.

Dat stelt webdesigners voor problemen, want smartphones hebben een heel smal scherm. De hoge resolutie van de tegenwoordige smartphones heeft dit probleem niet opgelost. Die hoge resolutie is namelijk voor tekstweergave ongunstig want de letters worden er heel klein en moeilijk leesbaar door. Daarom werd het concept CSS-resolutie geïntroduceerd. De browser op de smartphone werkt niet met de hardware-resolutie maar met deze CSS-resolutie, die veel beperkter is. Daardoor worden de letters wel in normale grootte afgebeeld.

Heel smal scherm

Maar dit betekent helaas wel dat het scherm praktisch gesproken weer heel klein is. Een smartphone met een hardware-resolutie van 1080 x 1920 pixels kan bijvoorbeeld een CSS-resolutie hebben van maar 360 x 640 pixels.

Daar komt nog bij dat het smartphone-scherm vrijwel altijd in verticale stand wordt bekeken. Bij het ontwerpen van webpagina's moet rekening worden gehouden met de CSS-resolutie van de schermbreedte, die in het genoemde voorbeeld dus maar 360 pixels is.

Bij het mobielvriendelijk maken van webpagina's dacht men in het verleden nog vaak vooral aan tablets en horizontale smartphone-schermen. Maar inmiddels staat vast dat het bij mobiel internetgebruik meestal om veel smallere viewports gaat. Toch is het technisch heel goed mogelijk om webpagina's te creëren die ook op deze smalle schermen uitstekend worden weergegeven.

Responsive design

De ontwerp-methode die daarvoor wordt toegepast is responsive design. Daarmee is het mogelijk de pagina flexibel op te bouwen, zodat hij zich in de browser voegt naar de afmetingen van het scherm. Ook wordt gebruik gemaakt van het zogenoemde vloeiprincipe. Daarmee kan worden gezorgd dat pagina-elementen bij weergave op een smal scherm onder in plaats van naast elkaar worden geplaatst.

Nog weer een andere optie is om de weergave-grootte van afbeeldingen te laten meegaan met de schermbreedte. Foto's worden op een breed scherm groot en op een smal scherm klein weergegeven.

Dankzij de mogelijkheden van responsive design kan de weergave van webpagina's ook op smartphones mooi en duidelijk zijn.

Praktische informatie opvallend vermelden

Naast goede weergave is ook van belang dat de bezoeker snel de gewenste informatie vindt. Om optimaal profijt te hebben van de smartphone als kanaal voor marketingcommunicatie is informatieve duidelijkheid belangrijker dan indrukwekkende presentatie. Bij het ontwerpen van webpagina's wordt nog vaak vooral gedacht aan de bijzondere weergavemogelijkheden van een desktopmonitor. Maar commerciële websites worden steeds vaker bekeken op een smartphone, waarbij het vooral gaat om het snel vinden van praktische informatie.

Het is bijvoorbeeld raadzaam om op de homepage openingstijden en bereikbaarheidsinformatie te vermelden. Ook is van belang dat de bezoeker snel via een gemakkelijk navigatiesysteem de gezochte informatie op de site kan vinden.

Content marketing

Het gebruik van de smartphone om op het internet informatie te zoeken heeft een enorme vlucht genomen. De smartphone wordt onder meer vaak gebruikt om op het web in de omgeving waar men zich bevindt naar bepaalde bedrijven te zoeken.

Maar dat is zeker niet de enige toepassing. Veel mensen zoeken en lezen met hun smartphone informatie over diverse onderwerpen waarin ze geïnteresseerd zijn. Dankzij de smartphone kan content marketing nog effectiever zijn dan in het verleden. Essentieel daarbij is dat webpagina's snel laden en interessante content bevatten.

De smartphone is onderdeel van een enthousiaste nieuwe leefstijl die tegenwoordig jong en oud aanspreekt. Veel mensen zoeken regelmatig onderweg op het web naar informatie, zowel privé als zakelijk. Bedrijven kunnen daar met een smartphone-vriendelijke website aan tegemoet komen. Dat kan in de marketing veel voordeel opleveren.